اگر ایکس باکس کنسول خانگی محبوب شما برای گیم است و مشتاقید سیر تحول و تاریخچه کنسولهای Xbox را بدانید تا آخر مقاله در کنار ما باشید.
آغاز تاریخچه کنسولهای Xbox با سرمایهگذاری مایکروسافت
کمپانی سونی در 1994 با رونمایی از PS1، از رقبای خود پیشی گرفت. همزمان با این رویداد، شرکت مایکروسافت با سرمایهگذاری در ساخت اولین کنسول بازی خود با نام Xbox، به رقیب جدیدی برای ژاپنیها تبدیل شد. در این مطلب به تاریخچه کنسول های Xbox میپردازیم.
اولین کنسول Xbox؛ رقیب جدی Playstation 2
اولین جرقه ساخت کنسولهای ایکس باکس، در سال 2001 زده شد. در روزهایی که رقابت اصلی صنعت گیمینگ بین غولهای شرقی بود، مایکروسافت با سرمایهگذاری روی این صنعت نام جدیدی را در این عرصه معرفی کرد. در سال 1998 تیم داخلی مایکروسافت، ایده ساخت کنسولی بازی جدید را به بیل گیتس مدیرعامل مایکروسافت ارائه کردند.
کنسول ساختهشده مایکروسافت قدرتی دو برابر بیشتر از PlayStation 2 داشت. معماری و نرمافزار تعبیهشده در آن، بر پایه Windows 2000 بود که استفاده از آن را بسیار راحت میکرد. دو سال پس از ارائه کنسول ویندوز توسط مایکروسافت، این شرکت در همایش GDC از کنسول Xbox رونمایی کرد.
مایکروسافت توانست با خرید استودیو بانجی و عنوان هیلو، این عنوان معرفیشده توسط استیو جابز را به مهمترین عنوان انحصاری برای Xbox تبدیل کند. خرید بانجی و ساخت هیلو دو فاکتور اصلی در موفقیت ایکسباکس بودند و تاثیر مهمی در تاریخچه کنسول های Xbox داشتند.
در نهایت در سال 2001 مایکروسافت با برگزاری مراسمی در لاس وگاس، طرح نهایی کنسول ایکس باکس را به نمایش عموم گذاشت. وجه تمایز Xbox با کنسولهای بازی آن زمان، سرویس لایو آنها بود. این سرویس امکان بازی آنلاین و ورود به دنیای بازیهای گروهی را برای کاربران فراهم میکرد. همچنین داشتن چهار ورودی کنترلگر و داشتن حافظه دستگاه، از دیگر مزایای این کنسول نسبت به رقبای خود بهشمار میرفت. در صدای بازیها نیز مایکروسافت برای این دستگاهها برای اولینبار در طول تاریخ صنعت گیمینگ، از تکنولوژی Dolby Interactive Content-Encoding استفاده کرده بود.
نوامبر 2001؛ تاریخ ورود ایکس باکس به دنیای گیم
در تاریخ 41 نوامبر 2001 بود که کنسول Xbox وارد بازار آمریکا شد و تنها در سه هفته تا بیش از یک میلیون خرید را به نام خود ثبت کرد. این فروش در تاریخچه کنسول های Xbox بیسابقه بود. اما استقبال فوقالعادهای از این سیستم در ژاپن رقم نخورد و تنها در هفته اول مایکروسافت توانست 123 هزار کنسول را در این کشور به فروش برساند.
کاهش قیمت ایکس باکس در سال 2002 با وجود واردکردن ضرر به سازندگان این کنسول فروش آن را افزایش داد. در نوامبر همین سال با رونمایی از شبکه Xbox Live توسط مایکروسافت در این کنسولها، موفقیت چشمگیری نصیب کنسولهای ایکس باکس شد. مایکروسافت توانست با این کار بسیاری از ضررهای خود را جبران کند. این موفقیتها همچنان مدیران مایکروسافت را راضی نکرد و آنها مراحل توسعه نسل جدید Xbox را با جدیت پیگیری میکردند.
ضررهای مداوم مایکروسافت عامل مهم توسعه کنسولهای بازی این شرکت بود
با واردشدن مداوم آسیبهای اقتصادی به مایکروسافت، تعدادی از کمپانیها مانند EA همکاری خود را با این شرکت به دلیل وجود بستر آنلاین Xbox Live قطع کردند. درحالیکه به نظر میرسید دوران پایان ایکس باکسها فرارسیده است؛ اما در سال 2004 با عرضه نسخه دوم هیلو وضعیت کاملا تغییر کرد.
این عنوان توانست در اولین روز عرضه 5/2 میلیون نسخه فروش را ثبت کرده و سودی 125 میلیوندلاری را بهحساب مایکروسافت واریز کند. سودی فراوان که تا آن زمان در هیچ صنعت فیلم، موسیقی و گیمینگی دیده نشده بود.
در نهایت پرونده اولین نسل از کنسولهای ایکس باکس در سال 2004 بسته شد و مایکروسافت خود را برای عرضه کنسول Xbox جدید خود در سال 2005 کرد. در تاریخچه کنسول های Xbox نقش بسترهای آنلاین ایکس باکس برای ارتقای سطح فنی این کنسولها انکارناپذیر است.
تغییرات سختافزاری Xbox نسبت به کنسولهای مشابه
قدرت سختافزار ایکس باکس آن را از رقبای مشابه خود متمایز میکرد. این کنسول از پردازنده 733 مگاهرتزی برای CPU استفاده میکرد که در برابر قدرت پردازنده کنسولهای PS2 و GameCube قدرتی دو تا سه برابری داشت. گرافیک کنسولهای ایکس باکس نیز پردازندهای NV2A 233 مگاهرتزی از شرکت انویدیا بود. حافظه رم در این سیستمها، 64 مگابایت DDR SDRAM بود و برای پخش بازیها از رزولوشن p720 و i1080 استفاده شد.
کنسول Xbox 360؛ دومین جنگجوی نسل هفتم صنعت گیمینگ
مایکروسافت دومین کنسولهای بازی خود را یک سال زودتر از PlayStation 3 کمپانی سونی و Wii شرکت نینتندو وارد بازار نمود. این کمپانی در 12 می 2005 دومین کنسول بازی ایکس باکس را با نام Xboc 360 به گیمرها معرفی کرد.
با عرضه این کنسولها تولید نسل اول کنسولهای Xbox به طور کامل متوقف شد و مایکروسافت توانست 24 میلیون کنسول ایکس باکس 360 را به فروش برساند. به دلیل به فروش نرسیدن Xbox360 به اندازه کافی و عدم غلبه بر فروش PlayStation 3، مدیران مایکروسافت تصمیم گرفتند در تاریخ 14 آپریل 2010 پشتیبانی از Xbox و شبکه لایو آن را متوقف کنند.
در ابتدا قرار بود کنسول بازی ایکس باکس 360 با نام Xenon در تاریخچه کنسول های Xbox شناخته شود؛ اما مدیران مایکروسافت از این تصمیم پشیمان شدند و نام Xbox360 را برای آن انتخاب کردند. زیرا به دنبال ایجاد یک نوآوری خلاقانه با استفاده از تخیل گیمرها و سفر به اطراف 360 درجه کره خاکی بهوسیله این دستگاهها بودند.
یکی از دلایل محبوبیت ایکس باکس 360 استفاده از کنترل حرکتی کینکت برای این دستگاهها بود. مایکروسافت در این سال با معرفی این دیواس که در آن زمان با نام پروژه ناتال شناخته میشد، انقلابی را در زمینه تعامل بازیکنان با یکدیگر در تاریخچه کنسول های Xbox به وجود آورد. این دستگاه با انتشار در سال 2010 در مدت دو ماه به فروشی بیش از 8 میلیون دستگاه رسید.
تغییرات سختافزاری Xbox360 نسبت به کنسولهای مشابه
کنسول Xbox360 با وجود سختافزار ضعیفتر نسبت به PS3، به دلیل معماری سادهتر برتری نسبی فنی نسبت به آن داشت. این کنسولها از یک پردازنده سفارشی استفاده میکردند. برای آنها از ۵۱۲ مگابایت رم GDDR3 همراه با بندویت ۲۲.۴ گیگابایت و سرعت ۷۰۰ مگاهرتز استفاده شده بود. کنسول ایکس باکس 360 از کارت گرافیکی ATI Xenos با ۵۱۲ مگابایت رم و ۱۰ مگابایت حافظه eDRM استفاده میکرد. درحالیکه کنسول PS3 از کارت گرافیک NVIDIA RSX “Reality Synthesizer” با ۲۵۶ مگابیت رم با بندویت ۲۲.۴ گیگابایت بهره میبرد.
در این شرایط برتری با کنسول PS3 بود، اما به دلیل سیستم Cell بهکاررفته در این کنسول، Xbox 360 برتری تکنیکی خود را نسبت به رقبای خود بهویژه PS3 حفظ کرد. دیسک درایوها DVD تعبیهشده در ایکس باکس از تکنولوژی جدیدی به نام بلوری بهره میبرد که شرکت سونی هم برای PS3 از همین تکنولوژی استفاده میکرد.
سه چراغ مرگ؛ ارور همیشگی XBOX360
یکی از اتفاقاتی که باعث پیشیگرفتن رقبای ایکس باکس 360 از این کنسول شد، مشکل سختافزاری رایج آن بود که بعد از مدت کوتاهی از عرضه این محصول، تحت عنوان «سه چراغ مرگ» به ترند اصلی تبدیل شد و این کنسول را به طور کامل از کار میانداخت. در این ارور کاربران سه چراغ قرمز را مشاهده میکردند و بعد از آن امکان استفاده از آن را نداشتند. این اتفاق باعث افزایش مدت گارانتی دستگاههای Xbox 360 و ضرر 5/1 میلیون دلاری مایکروسافت شد. در تاریخچه کنسول های Xbox از سه چراغ مرگ Xbox360 بهعنوان نقطهضعف مایکروسافت نسبت به رقبای خود یاد میشود که بسیار مورد تمسخر آنها قرار گرفت.
مایکروسافت با ساخت مدلهای مختلف Xbox360، ضررهای خود را جبران کرد
با عرضه مدلهای بعدی Xbox360 مانند مدل کسپر و کنسولهای اسلیم، مشکلات سختافزاری برطرف شدند و تا پایان سال 2010 بیش از 39 میلیون Xbox360 به فروش رسید. در کنار هیلو، همکاری مایکروسافت با عناوین معتبر دیگری مانند تکن،Gears of War و Final Fantasy توانست موفقیت چشمگیری را برای این شرکت به همراه داشته باشد.
انواع مدلهای ایکس باکس 360 عبارتند از:
- مدل CORE PACK: فاقد هارد درایو، هدست و دستههای بیسیم
- مدل :PREMIUM PACK دارای هارد دیسک 20 گیگابایتی، هدست و دستههای بیسیم
- مدل ELITE PACK : دارای هارد 250 گیگابایتی، دو دسته بیسیم و یک عدد بازی Call of Duty
- مدل ARCADE PACK: فاقد هارد دیسک اما دارای مموری 256 مگابایتی
- مدل Slim: دارای هارد 250 گیگابایتی، دارای 5 پورت USB و WiFi بدون نیاز به سیم
- مدل Super Slim: دارای هارد 250 گیگابایتی، دارای 5 پورت USB و WiFi بدون نیاز به سیم
کنسول Xbox One؛ یک دستگاه آنلاین در تاریخچه کنسول های Xbox
انقلاب بزرگ در خانواده ایکس باکس، با توزیع سومین جانشین آنها و هشتمین نسل از کنسولهای بازی شکل گرفت. مایکروسافت نسل بعدی Xboxهای خود را تحت عنوان Xbox One با تبلیغات گستردهای در شهر ردموند به بازار فروش کنسولها معرفی کرد.
این کنسول با شعار All in One ساخته شد تا بتواند علاوه بر حضور در صنعت گیمینگ، بهعنوان یک وسیله همهکاره هوشمند در اپل تیوی و تلویزیونهای هوشمند عمل کند. این اقدام باعث شکست مایکروسافت در فروش محصولاتش شد و نهتنها خریداران جدید روی خوشی به آن نشان ندادند؛ بلکه مشتریان سابق مایکروسافت نیز از خرید این محصول ناامید شدند. سه عامل دیگر نیز در عدم استقبال مشتریان از Xbox One نقش داشتند که تا پیشازاین در تاریخچه کنسول های Xbox این موارد دیده نشده بود.
این 3 عامل عبارتند از:
- دسترسی به کنسول Xbox فقط بهوسیله کینکت
- استفادهکردن از قفلهای امنیتی برای کنسول که امکان فروش و تبادل بازیها را از بین برد
- لزوم اتصال روزانه به اینترنت برای استفاده از آن
قرار بود که Xbox One در 2010 در کرهشمالی، تعدادی از کشورهای اروپایی، استرالیا و کرهجنوبی و سپس در 28 اکتبر 2013 در ژاپن و سایر کشورهای اروپایی عرضه شود که توزیع آن به دلیل انتقادهای واردشده به مدیران مایکروسافت در همان ماههای ابتدایی پس از جلسه معارفه این محصول، به تعویق افتاد. تا سال 2018 تعداد 10 میلیون از این کنسول در جهان فروخته شد.
تغییرات سختافزاری Xbox One؛ انقلابی در تاریخچه کنسول های Xbox
کنسول بازی Xbox One از پردازنده 4 هستهای بهره میبرد که میشد با آن بازیهایی با رزولوشن 4980 بر فریم ریت 60 ثانیه را اجرا کرد. پشتیبانی این دستگاه از فرمانهای صوتی گیمر توسط کینکت و طراحی خوشدست دستههای این محصول گامی بزرگ در جهت ارتقای کنسولها در تاریخچه کنسول های Xbox بهشمار میرود.
در نسل هشتم کنسولها دیگر تفاوتی بین آنها وجود نداشت. هر دو شرکت مایکروسافت و سونی برای کنسولهای خود از ساختار مشابهی استفاده کردند. برخلاف نسلهای قبل که هر دو کنسول از پیشرفتهترین تکنولوژیها بهره میبردند؛ اما این بار کنسولهای Xbox One و PS4 مانند یک سیستم کامپیوتری متوسط عمل کردند و خبری از تکنولوژیهای مردن مثل SSD یا نسل جدید کارتهای گرافیکی نبود. کنسول Xbox One در تمام موارد به غیر از کلاک CPU بالاتر، در بقیه نکات فنی نسبت به PS4 ضعیفتر بود.
رونمایی از نسل جدید Xbox One؛ عاملی برای بازگشت مایکروسافت به روزهای اوج
چند سال ابتدایی کنسول Xbox One با ضررهای زیادی روبهرو بود که باعث شد بسیاری از مدیران اجرایی و تصمیمگیران این کنسولهای بازی برکنار شوند. با توجه به معمولی بودن سیستم سختافزاری موجود در این کنسولها، مایکروسافت تصمیم گرفت با رونمایی از نسخه جدید این کنسولها با نام Xbox One X در کتاب تاریخچه کنسول های Xbox برگ جدیدی را ورق بزند. با رونمایی از نسخه Xbox One X تغییرات به وجود آمده در آن کاملا مشهود بود و این نسخه سختافزاری بهشدت قویتری نسبت به ایکس باکس وان و PS4 Pro (نسخه جدید کنسول PS4) داشت.
نسل چهارم ایکس باکس با سری X و S این کنسولها
تاریخچه کنسول های Xbox با عرضهکردن دو سری از کنسولهای سری ایکس و سری اس در نوامبر 2020 دستخوش تغییرات مهمی شد. کنسول Xbox series S با رزولوشن p1440 و سرعت 120 فریم در ثانیه کیفیت بسیار بالایی دارد. در مقابل، Xbox series X با رزولوشن 4k یکی از بهترین کنسولهای حال حاضر دنیا بهشمار میرود. پردازنده گرافیکی هفت نانومتری 12 ترافلاپس در نسل چهارم کنسولها، تمام نقصهای سابق کنسولهای Xbox را برطرف میکند.
دیکاردو؛ بهترین مرجع فروش کنسولهای Xbox
تاریخچه کنسول های Xbox فراز و نشیبهای زیادی را به خود دیده است؛ اما این عوامل باعث عدم کیفیت و چشمپوشی از این کنسولهای بازی نمیشود. ایکس باکسها با ارتقای خود در طی دههها، در کنار پلیاستیشنها پرچمدار صنعت گیمینگ بودهاند و لحظات جذابی را برای گیمرها خلق کردهاند.
دیکاردو یک فروشگاه اینترنتی فروش بازیهای ویدئویی است که طیف متنوعی از این بازیها را عرضه میکند. فروشگاه ما با فروش انواع بازیهای ویدئویی، گیفتکارتها، بازیهای بلیزارد، اکانت قانونی پلیاستیشن و بازیهای استیم و اوریجین خدمات گوناگونی را به شما ارائه میکند. شما میتوانید محصول مورد نظر خود را با پرداختی امن و سریع سفارش دهید.
کلام آخر
ممنون از اینکه تا آخر مقاله با ما همراه بودید. شما می توانید بهترین مقالات را در بلاگ دیکاردو مطالعه کنید و از آخرین اخبار روز دنیای گیم آگاه شوید.همچنین اگر به دنبال آشنایی با بازیهای ایکس باکس 1 سال 2023 هستید می توانید مقاله بازیهای Xbox One که بزودی در ۲۰۲۳ رونمایی می شوند! را در بلاگ دیکاردو مشاهده کنید.
محصولات مرتبط :